X

Válaszd ki az országod

Hungary (Magyar)Hungary (Magyar) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

Válaszd ki a pénznemet

Ft Hungarian forint $ US Dollar Euro
X

Válaszd ki az országod

Hungary (Magyar)Hungary (Magyar) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

Válaszd ki a pénznemet

Ft Hungarian forint $ US Dollar Euro

Már kiprobálható a PHP 8.1

KezdőlapCikkekIT hírekMár kiprobálható a PHP 8.1

PHP 8.1 már az év végén elérhető lesz?

A PHP fejlesztői a héten elérhetővé tették az ismert dinamikus nyelv következő verziójának első nyilvános előzetesét. Az új PHP 8.1 Alpha 1 révén gyakorlatilag bárki betekintést nyerhet a nyelv érkező újításaiba, amik között számos érdekes is lesz az új verzióban

Ezek közül az egyik talán legfurcsábban hangzó az, hogy mostantól egy függvénynek lehet majd ún. never visszatérési típusa is - ami valójában azonban azt fogja jelenteni, hogy az adott eljárás soha nem fogja visszaadni a vezérlést hívási helyére, illetve ezzel összefüggésben soha, semmilyen körülmények között nem fog visszatérési értéket sem szolgáltatni. Ehelyett az ilyen módon jelölt függvényeknek vagy a kód terminálásával vagy egy kivétel dobásával kell majd végződniük minden végrehajtási águkon.

Egy másik érdekesség az ún. fiberek koncepciójának megjelenése is, ami más nyelvekből már ismerős lehet sokak számára. Ez gyakorlatilag a szálkezelés egy "lightosabb" változatát képezi, ami az operációs rendszer helyett a futtatókörnyezetre bízza a különböző műveletsorok végrehajtása közötti váltogatást - így jóval kisebb műveleti többlet mellett eléri a különböző műveletsorokat, látszólag párhuzamosan zajló végrehajtását.

Ezen kívül az új verzióban a kódok explicit kérhetik majd az I/O pufferek kiürítését (pl. adatkonzisztencia garantálása érdekében) végrehajtásuk folytatása előtt, a kriptográfiai könyvtár pedig új titkosítási algoritmusokat is fog támogatni, illetve jobb paraméterezését teszi majd lehetővé a már eddig is elérhetőknek is. Szintén újdonság lesz az AVIF grafikus fájlformátum támogatása, valamint a curl könyvtárban a DNS over HTTPS használatának lehetősége is a névfeloldásban.

A PHP 8.1 további fejlesztéseiről részletesen itt lehet olvasni. A nyelv új verziója végleges változatban vélhetően még az év vége előtt elérhetővé válik majd.

Amint végleges verzióban lesz elérhető a PHP 8.1 azt a rendszerben is tudjátok majd használni.

Forrás: https://prog.hu/hirek/5769/mar-kiprobalhato-a-soha-vissza-nem-tero-fuggvenyeket-is-tamogato-php-8-1


Top